בית דפוס סטודיו לעיצוב מיתוג כניסת חברות
שלום אורח - התחבר
עגלת הקניות שלי:
(0) פריטים - 0.00 ₪

מילון מונחים

ביג - חריץ. סימון חריץ בעזרת סכין לא חד המאפשר את קיפול הקרטון. ניתן לעשות ביג במכונה ידנית או במכונת ביגים חשמלית. לדג` בכל ספר בכריכה רכה קיים ביג על מנת שניתן יהיה לפתוח את הכריכה.
 

בליד – גלישה
- פס בעובי של כ- 5 מ"מ שמודפס בכל הצדדים מעבר להדפסה הרצויה. פס זה נחתך לאחר מכן. מטרתו היא שלא תישאר נימה בצבע הדף המקורי בשל חיתוך לא מדויק של המוצר.
 

בלנקט (Blanket)
- גליל גומי שמשמש בדפוס אופסט להעברת דיו מהגליל המחזיק את פלטת האלומיניום אל הגליל המחזיק את הנייר המודפס.
 

גדלי נייר
- נייר בא בגדלי גיליונות שונים. לדג` גיליון רגיל גודלו 100X70.
על מנת לחסוך בעלויות, כשמתכננים את גודל העבודה צריך להתייחס לכמות הפעמים שגודל העבודה נכנס בגיליון. למשל דף בגודל A4 (29.7X21) נכנס 9 פעמים בכל צד של הגיליון הרגיל (לצורך דפים בודדים) ו-8 פעמים (אם יש קיפול לדג` בחוברת).
מסביב לגודל הנטו של העמוד בחוברת באים השוליים שנחתכים, ועוד סנטימטר שאותו משאירים כדי שיהיה למכונה מאיפה למשוך את הנייר.
אחד הגורמים המשפיעים על עלות ההדפסה הוא מספר לוחות ההדפסה, שכן עלות לוח הדפסה בגודל גיליון לא שונה בהרבה מעלות לוח בגודל חצי גיליון, לכן עדיף להדפיס מראש במכונת גיליון. בבתי דפוס גדולים יש מס` מכונות בגודל גיליון שלם. בבתי דפוס בינוניים יש עד מכונת חצי גיליון, ובקטנטנים יש רק רבע גיליון, שעליו נכנסת כפולת A4 מכל צד.
 

גיליון סטנדרטי רגיל
- גודלו של גיליון נייר סטנדרטי שלם הוא (100X70) ס"מ, וממנו נגזרים חצי גיליון (70X50), רבע (50X35), שמינית (35X25) וכו`.
 

גיליון פוליו - גדול הגיליון השלם הוא (66X84) ממנו נגזרים חצי גליון (42X66), רבע גליון (33X42), שמינית - פוליו (21X33), חצי שמינית – חצי פוליו (16.5X21), רבע שמינית (10.5X16.5).
 

גיליון קוורטו - גודל הגיליון השלם הוא (57X89) וממנו נגזרים חצי גיליון (44X56) בהפחתת ס"מ 1 פחת מכל צד, רבע גיליון              (28X44), שמינית - קוורטו (22X28), חצי שמינית – חצי קוורטו (14X22).
 

גיליון A - גודל הגיליון השלם A1 הוא (60*84) וממנו נגזרים חצי גיליון 2A (59.4*42) בהפחתת 0.6 ס"מ פחת, רבע גיליון 3A 
 (42*29.7), שמינית גיליון 4A (29.7*21) וחצי שמינית 5A ((21*14.85. 
 

גיליוטינה - מכונה לחיתוך נייר.
 

גלופה (Printing Block) - תבנית דפוס בולטת של טקסט בכתב ראי, המשמשת בהדפסה טיפוגרפית.
 

גרייפר - תופסן נייר. רכיב במכונת דפוס שתופס נייר, לרוב על ידי יניקת אוויר, ומעביר אותו בנבכי מכונת הדפוס.
 

דפוס - הטבעת דיו על נייר או חומר אחר.
 

דפוס אופסט (Offset) - טכניקת הדפוס הנפוצה. תמונת הדיו מועברת מהפלטה (לוח) עליה הוקרן הדף שעומד להיות מודפס לבלנקט (גליל גומי) ומשם לנייר המודפס. הפלטה קולטת דיו מגלילי הדיו רק באיזורים עליהם מוקרנת התמונה ואילו באיזורים הריקים נקלטת שכבת מים בלבד ששומרת את האיזור הלא מודפס ריק מדיו. טכניקת דפוס זו היא שיטת ההדפסה הנפוצה ביותר בהיקפים מסחריים גדולים עקב איכות הדפסה הגבוהה והיעילות של השיטה.
 

דפוס דיגיטלי - תהליך הדפסה בו מועבר מידע מהמחשב ישירות לנייר, ללא שימוש בפילם או בפלטות.
 

דפוס משי - דפוס רשת - שיטת הדפסה על בד או נייר בעזרת העברת צבע דרך רשת חוטים צפופה עליה מציירים ציור. העברת הצבע מרשת החוטים אל המוצר נעשית על ידי ניגוב צבע מהחלק העליון של הרשת שמחלחל כלפי מטה. חומר מבודד, לדוגמא שעווה, נמרח על איזורים מסוימים ומונע את צביעתם.
 

דפוס סובלימציה (Dye sublimation) - הדפסה ממוחשבת של צבע המועבר בעזרת חום. שיטת הדפסה זו נפוצה על כרטיסי פלסטיק, פוסטרים ויריעות נייר.
 

הדפסה בצבע אחד - כל צבע הדפסה בדפוס אופסט דורש פלטה נפרדת (לוח אלומיניום נפרד). עלות ההדפסה בצבע אחד כוללת את עלות צריבת הלוח ועלות הדפסת הצבע.
 

הדפסה בשחור לבן - היא הדפסה בצבע אחד. הלבן הוא הנייר והשחור הוא צבע ההדפסה.
 

הדפסה בשני צבעים - הדפסת אופסט בה יש שני צבעים, בדרך כלל שחור וצבע נוסף. דורשת 2 פלטות. מקובלת בקומיקס או בהדפסים אומנותיים.
 

הדפסה דיגיטלית (לייזר צבעוני או טכנולוגיה עם דיו) - בהדפסת צבע דיגיטלית אין לוחות הדפסה, אלא הדפסה ישירות מהקובץ לנייר. מכיוון שאין עלויות בסיס, אפשר להדפיס גם כמויות קטנות, אך העלות לעותק בודד גבוהה יותר מאשר בהדפסת אופסט.
בהדפסה דיגיטלית בזירוקס הצבעים בד"כ רוויים ועזים יותר מהדפסת אופסט, בהדפסה דיגיטלית באינדיגו הצבעים דומים יותר לאופסט. נייר ברירת המחדל בהדפסה דיגיטלית הוא כרומו מבריק או כרומו מט, אך ניתן להדפיס גם על נייר נטול עץ וגם על ניירות ממוחזרים ודמויי נייר עיתון.
 

הדפסת טיפוגרפיה (Typographic Printing) - שיטת הדפסה בה נייר נלחץ על פני תבנית דפוס (גלופה) המוכתמת בדיו בדומה לחותמת. זוהי שיטת הדפוס המסחרית הראשונה, שהומצאה על ידי גוטנברג בשנת 1450.
 

הדפסת פרוצס - הדפסה בצבע מלא - הדפסה בארבעה צבעים: C - ציאן (מין תכלת קצת טורקיזי), M- מגנטה (אדום ורוד), Y- צהוב ו-K-שחור (K למנוע בלבול עם B-כחול). בדרך כלל לא מדפיסים בשלושה צבעים. בצבע מלא שילובי הצבעים השונים נוצרים על ידי רשתות נקודות בצפיפות משתנה, שבהן רשת אחת מודפסת על השנייה, ומרחוק נוצר שילוב הצבעים שיוצר כל גוון. הרשתות מתוכננות בארבע זוויות שונות כדי שהנקודות ישבו אחת ליד השנייה ולא אחת על השנייה.
 

הדפסת רוטאציה - ההדפסה המשמשת בד"כ עיתונים. הדפסה על נייר עיתון ובאיכות נמוכה יותר מהדפסת אופסט. הדפסת רוטאציה כדאית כלכלית רק בהדפסה של כמה אלפי עותקים ומעלה, אז המחיר לעותק זול יחסית.
 

חירור - קדיחת חורים המשמשים לצורך תיוק או תלייה של מוצרי דפוס.
 

כריכת סיכות בצד - הידוק ערימת דפים בודדים מהצד.
 

כריכת סיכות מחברת - הידוק כפולות עמודים באמצע וקיפולם. אפשר להשתמש בנייר או בריסטול עבה יותר, או בצבע אחר, לכריכה.
 

כריכת פוני - כריכת דפים בודדים או קונטרסים באמצעות דבק חם. תחילה המכונה חורצת את האיזור, לאחר מכן טובלת את קבוצת העמודים בדבק ולבסוף מדביקה את העטיפה.
 

כריכה רכה, בהדבקה - כריכה מנייר שאיננו קשיח, אשר מודבק לגליונות הפנים של הספר/חוברת.
 

כריכה רכה, בהדבקה ותפירה - כריכה מנייר שאיננו קשיח, אשר מודבק לגליונות הפנים של הספר/חוברת לאחר שהעמודים נתפרו. מוסיף הרבה לעמידות הספר/חוברת.
 

כריכה קשה - את עמודי הפנים מקפלים ותופרים. הכריכה מורכבת מנייר חיצוני מודפס, שאותו מדביקים על קרטון עבה.
בד"כ יש גם כפולה פנימית שבצד אחד מודבקת לקרטון העטיפה ובצד השני מודבקת לעמודי הפנים. כפולה זה נקראת פורזאץ ובמקרים רבים גם היא נושאת הדפסה, בדוגמא חוזרת או במוטיב אחר.
 

למינציה (Lamination)- ריבוד. ציפוי נייר בשכבות ניילון ליצירת מראה מהודר ולהארכת חיי המוצר.
 

מונטאז` - מלאכת הרכבה (מצרפתית) של העמודים להדפסה על גבי הגיליון. הסידור צריך להיות כזה, שבזמן הקיפול של הגיליון המודפס, העמודים יצאו במקום המתאים. בעבר נעשה באופן ידני, כיום נעשה באמצעות מכונת c.t.p..

מכונת (Computer to plate - CTP)  מכונה להכנת לוחות אופסט ישירות מהמחשב במערכות חשיפה וצריבת לייזר. שיטה שתפסה את מקומם של הצילום והמונטאז.
 

נומרציה (Numbering) - מיספור. נומרטור הוא רכיב במכונת הדפוס המאפשר סיפרור של דפים. שימושי לרוב בחשבוניות מס, קבלות, טופסי הזמנה וכו`.
 

נייר בדיד - דפי נייר בודדים, שאינם מחוברים זה לזה בניגוד לנייר רציף.
 

נייר כרומו מבריק - נייר מבריק וחלק שנוצר כשלוקחים נטול עץ ומצפים אותו בלכה כלשהי ומשייפים אותה. הציפוי הינו חסין למים, מבריק ונועד להבליט את המוצר המודפס בדפוס אופסט. נייר מסוג זה משמש לרוב לכריכה, עטיפה של מגזינים, קטלוגים ועלונים. כאשר בהדפסה יש שטחים גדולים בצבע כהה, מומלץ לצפות את נייר הכרומו בלכה או בלמינציה, כדי שלא תהיינה טביעות אצבעות על הנייר המודפס.
 

נייר כרומו מט - נטול עץ מצופה בלכה ומשוייף, פחות מבריק מהכרומו מבריק.
 

נייר ממוחזר - קיימים עשרות סוגים של ניירות ממוחזרים, רובם יקרים יותר מנ"ע רגיל.
 

נייר נטול עץ - נייר רגיל מחוספס קמעה. מכיל 5% עץ ו-95% חומר מקשר (כגון דבק). ניירות אלה מיועדים למדפסות ביתיות (4A), למחברות בית ספר, לניירת משרדית וכו`. מיוצרים במשקל שבין 60 גר` ל-350 גר`. בהדפסה על נטול עץ צבעי הדפוס מתפשטים קצת על הנייר, זאת הדפסה "חמה" יותר בתחושה שלה. הצבעים פחות חזקים וההדפסה טיפה פחות חדה מאשר על כרומו.
 

נייר עיתון - נייר המכיל עץ במשקל שבין 40 גרם ל-52 גרם. סופג מאוד. צבעו אפרפר והופך לצהבהב עם הזמן. בד"כ משמש בהדפסת רוטאציה. קיימת גרסא המחקה את נייר העיתון המתאימה להדפסת לייזר. בד"כ זול יותר מנטול עץ.
 

נייר עם טקסטורות - נייר שמגיע מהמפעל כבר עם דוגמא עדינה מאוד של פסים, ריבועים וכו, או עם טקסטורה תלת מימדית כגון דמוי בד, או אחרים. בד"כ ניירות אלה יקרים מאוד בהשוואה לנייר רגיל.
 

נייר רציף - דפי נייר צמודים זה לזה בשרשרת וניתנים להפרדה קלה בעזרת פרפורציה.
 

סדר אותיות דפוס - צירוף אותיות עופרת בודדות והצמדתן למילים ומשפטים. טכניקה זו שימשה בתעשיית דפוס הבלט, שהיה נפוץ במאה ה-20 והוחלף בדפוס האופסט.
 

עובי הנייר – משקל הנייר - עובי הנייר נמדד לפי משקל הנייר, שנמדד במשקל של גרם למטר רבוע (המשקל המרחבי). נייר רגיל להדפסת לייזר שוקל בד"כ 80 גרם למטר, בריסטול דק שוקל 170-180 גרם, בריסטול עבה שוקל 240-250 גרם.
ככל שהנייר עבה יותר הוא יקר יותר.
ניתן לקבל את משקלו של הנייר הנדרש להדפסה בנוסחה פשוטה: המשקל = כמות הגליונות X המשקל המרחבי X רוחב X אורך הגיליון
 

עיצוב גרפי (Graphic Design) - שלב ראשוני בתהליך הפקת הדפוס, בו מעוצב העמוד שעתיד להיות מודפס. נעשה בעזרת תוכנות גרפיות.
 

פאסרים - סימני חיתוך על פיהם יחתך איזור הבליד (איזור הגלישה). הסימנים מגדירים את גודל העמוד המודפס נטו (החלק שיישאר לאחר חיתוך איזורי הבליד).
 

פויל (Foil) - רדיד מתכת, לרוב אלומיניום המשמש בהטבעת חום.
 

פורמט PDF - מסמך שנוצר באמצעות תוכנת אקרובט של חברת אדובי, שמשמש כסטנדרט לשיתוף מסמכים אלקטרוניים. המרת מסמך כלשהו לקובץ בפורמט PDF מונעת אפשרות לשנותו וכמו כן מבטיחה כי המסמך יראה בצורה זהה למקור בכל מחשב אחר.
 

פילם (Film) - סרט צילום שמשמש לפיתוח תמונות בצורה אנלוגית. הפילם שימש שלב ביניים ביצירת הפלטה, לפני שהחל השימוש במכונות ה-CTP.
 

פיקסל (Pixel) - יחידת מידע בסיסית המתארת נקודה בודדת בגרפיקה ממוחשבת.
 

פלטה - לוח אלומניום המשמש להדפסת אופסט. החומר שעומד להיות מודפס מוקרן עליה בשלב הקדם דפוס באמצעות מכונת CTP או באמצעות פילם באופן ידני. הפלטה קולטת דיו מגלילי הדיו שבמכונת ההדפסה רק באיזורים עליהם מוקרנת התמונה ואילו באיזורים הריקים נקלטת שכבת מים בלבד ששומרת את האיזור הלא מודפס ריק מדיו. ניתן לעשות בפלטות שימוש להדפסה חוזרת. תהליך הדפסת אופסט כולל בדרך כלל ארבע פלטות (צבע צהוב, צבע אדום, צבע כחול, צבע שחור) ולעיתים אף יותר (צבע זהב, צבע כסף ופלטה עבור לק למתן מראה מהודר ויוקרתי במיוחד).
 

פרוצס (Process) - הדפסת כל הצבעים בעזרת תמהיל של ארבעה גוונים ייחודיים של צבעי יסוד (CMYK): כחול (Cyan), אדום (Magenta), צהוב (Yellow), שחור (Key). צבעי פרוצס משמשים בדפוס אופסט.
 

פרפורציה (Perforation) - ניקוב חורים ברצף על פני דף נייר, שמאפשר תלישה קלה. שימוש נפוץ בטכניקה זו קיים בבולים ובבלוקים של נייר לכתיבה.
 

צבעי פנטון (Pantone Colors) - שיטת נפוצה לרישום צבעים שפותחה על ידי בית דפוס פנטון בניו ג`רזי בשנת 1963. השיטה מבוססת על 512 גווני צבעים שמעורבבים משמונה צבעי יסוד, צבע שחור וצבע לבן, אשר מודפסים על נייר מצופה ולא מצופה. כיום יש למעלה מ-1100 צבעי פנטון על מגוון רב של סוגי נייר.
 

צבע יסוד - קבוצת צבעי בסיס, שמעירבובם נוצרים גווני צבעים נוספים.
 

קאפה (Capa) - שכבה. שיכבת בסיס, לרוב מחומר ספוגי, עליה מוצמד הדפס תמונה. משמשת למתן נפח, מראה מהודר ואריכות חיים למוצר.
שימוש לדוגמא: תמונת קיר, פוסטר.
 

קדם דפוס - שלב ראשוני בתהליך הדפוס, טרם ההדפסה עצמה במכונת הדפוס, הכולל עיצוב גרפי, והכנת הפלטות לדפוס האופסט.
 

קונטרס - קבוצת דפים הנוצרת לאחר קיפול הגיליון המודפס. צירוף הקונטרסים וכריכתם יוצר את הספר/החוברת.
 

קרטונאז - עבודות בקרטון.
 

רזולוציה (Resolution) - איכות תמונה הנמדדת על פי מספר הפיקסלים באינץ` אחד (DPI - Dot Per Inch).
 

רולאפ (roll-up) - פוסטר שיווקי הניתן לגילגול ולפריסה מהירה על מיתקן יעודי.
 

שטנץ (מבלט) - חיתוך קרטון או נייר על ידי מבלט בעל סכינים שערוכים במיוחד לפי הצורה הרצויה.
 

שרינק - אריזת ואקום של המוצר הסופי לצורכי הובלה.

  

- מפת האתר - שירות לקוחות
- תקנון האתר - שאלות ותשובות
- עצות לשיפור - העלאת עיצוב מוכן
- שירותים - מילון מונחים  
- הצטרף למועדון לקוחות - מבצעים    
     

B2CPrint פתרונות דפוס ו עיצוב אונליין